10 kohdan salaisuus sinulle: Näin matkatyötä tekevä pysyy kunnossa

mennessä | huhti 30, 2016 | Ajan- ja stressinhallinta, Fyysinen hyvinvointi, Palautuminen, Ravitsemus | 0 Kommenttia

Kuulen usein työssäni perusteluja siihen, miksi matkatyöläisen on vaikea pitää terveyttä ylläpitävää ruokavaliota yllä tai liikkua säännöllisesti. Syynä on usein se, että muut aikatauluttavat työtä (buukkaajat, kollegat tai asiakkaat) ja usein asutaan hotellissa. Työpäivät venyvät pitkiksi reissussa ja vapaa-aikaa ei juuri ole.

Tietenkin on niin, että matkatyötä tekevä tekee erilaista rytmiä kun 8-16 työrytmissä konttorissa istuva. Päivärytmissä olevalla yleensä on selkeät tauot, kuten kaksi kahvitaukoa ja yksi lounastauko. Mutta mikäli matkatyöläisen perusrytmissä pysyminen olisi täysin mahdotonta, niin ponnistelisin paljon suurempia tekoja sen eteen, että kaikki tuollaisen työn tekeminen lopetettaisiin heti, sillä se tuhoaa jo pelkästään kansantalouttamme. Ihmiset stressaantuvat lihovat, väsyvät tai jopa uupuvat ja siten sairaanhoitokulut kasvavat.

Onneksi asia ei kuitenkaan ole niin, vaan valinta on loppujen lopuksi omissa käsissä. Ei siis asiakkaan, ei buukkarin, ei hotelliruokalistan tai minkään muun. Alla huomaat mitä voit itsekin asialle tehdä.

Miksi haluan sitten jakaa mahdollisimman paljon vinkkejä matkatyöläisille?

Yleensä matkatyötä tekevät ovat myynnin-, johdon- tai asiantuntijatehtävissä olevia. Ja yksinkertainen fakta on, että myyntityötä tekevät tuottavat muille organisaatiossa oleville työn. Siksi se kiinnostaa. Aihe kiinnostaa toki ihan kansalaisenakin, sillä menestyvät yritykset auttavat valtiotamme hyvinvoimaan. Ja myynnin onnistumista vientikauppaan me tarvitsemme kipeimmin.

Myynti- ja asiantuntijatyössä olevan tulee hyvinvoida, jotta hänellä on energiaa vaativaan työhön. Samoin voidaan vaikuttaa myös siihen, että reissutyöstä kotiin palaava ei ole ärtynyt ja väsynyt, perhekin pysyy paremmin kasassa. Tiedämme myös, että jetlagkin tasaantuu nopeammin mitä parempikuntoinen on.

Tiedän loistavat ohjeet siihen, miten sinä voit pysyä hyvässä rytmissä ja terveellisessä ruokavaliossa, vaikka matkustaisit päivittäin Timbuktuun. Tässä sinulle 10 vinkkiä, lisää tulee myöhemmin.

Nappaa tästä 10 konkreettista vinkkiä, ole hyvä.

1. Pullo mukaan

Tiesit varmaan, että sinun tulisi juoda 2 l päivässä nestettä. Suosittelen, että vettä. Moni kertoo, että ei ole oikein mahdollista juoda tasaisesti vettä. Ei olekaan, jos ei ole mukana vesipulloa. Ei ketään juo vettä niin paljon, jollei pullo kulje mukana. Tarkista, että sinulla on laukku, johon mahtuu 0,5l pullo ja täytä se aina kun näet hanan. Aamulla pakkaa laukkuusi siis tietokone ja vesipullo.

2. Pähkinät

Maailman helpoin juttu. Pähkinät ja mantelit kulkevat kassin pohjalla, eikä mene miksikään. Pähkinä on myös hyvä kaveri kahvin kanssa. Ota 10 kpl käteesi ja laita pussi pois. Jos syöt koko pussin kerralla, niin takapuoli ja maha kasvaa. Pienellä määrällä pähkinät tasaavat verensokeria ja sisältävät hyviä rasvoja, joten ovat loistava välipala. Minulla on autossa yksi pähkinäpussi ja yksi mantelipussi kulkee kassissa.

3. Aamiainen

Puuro on kuulemma junassa hyvää. Itse en ole maistanut sitä siellä vaikka joka aamu puuroa syönkin. Yrittäjäystäväni Anu kertoi. Uskon Anua.

4. Ei huoltoasemaruokaa, vaan ruokaa huoltoasemalta.

Muistatko ajan jolloin rahtarit joutuivat syömään makkaraperunat tauolla, kun muuta ei ollut. Siitä taisi syntyä mielikuva isokokoisesta rahtarista epäterveellisillä elämäntavoilla. Onneksi se aika on ohi. Minä marssin huoltoasemalla aina suoraan kauppaan. Ostan sieltä rahkan ja hedelmän. Kahviosta ostan kahvin. Menen pöytään istumaan kuten muutkin ja nautin taukoevääni. Aika helppoa syödä terveellistä. Mutta huom! Sinun pitää päättää jo autossa, että mitä ostat. Älä mene tunnustelemaan, että mitä sinun tekee mieli. Ymmärrät varmaan miksi ”meillä juuri paistettu” on olemassa. Juuri siksi, että heikolla hetkellä kaikki herkkusuut menevät lankaan.

5. Hotellissa saat valita ruoan, muistithan?

Olen varmaankin henkilökunnan näkökulmasta se vaikein asiakas. Ihan sama, olenhan asiakas, tuunailen siis mieleni mukaan valmiita annoksia. Nykyisin kun se ei juuri missään enää maksakaan mitään. Minä vaihdan aina perunat ja pastat kasviksiin. Ne on niin hyviä ravintolassa. Siihen sitten kalaa, lihaa tai kanaa. Nam. Kastiketta ei ravintolakokin tekemä ruoka aina edes kaipaa. Vaihtamalla ranskalaiset tai perunamuusin lämpimiin kasviksiin saatan puolittaa syödyn energiamäärän. Koska syöty energiamäärä on yhteydessä vyötärönympäryyteen, on pakollista miettiä mitä suuhunsa työntää myös matkalla, koska työnsä puolesta syö usein ulkona.

6. Valitse hotelli

Lähes kaikissa hotelleissa on kuntoiluhuone. Jos ei ole, niin hotellihuoneessa mahtuu tekemään kevyen liikunnan. Maailman helpoin jumppavideopankki on yuotube. Kirjoita hakukenttään ”15 min workout” ja sulla on oma personal trainer sun hotellihuoneessa. Voit koittaa myös ”stretching, pilates, joga, hiit”- hakusanoja. Kaikki on niin helppoa nykyisin!

7. Lenkkarit

Pakkaa aina lenkkarit mukaan. Jos et pakkaa, niin et varmasti koskaan käy ulkoilemassa, kun mukana on vain nahkakengät tai korkkarit. Kävely ja lenkkeily ei ole käsittääkseni kiellettyä missään maassa. Tutttavani juuri kertoi, että business-matkalla oli ennen illallista tehnyt 20 min liikunnan hotellin kuntoiluhuoneessa. Nopeasti suihkuun ja yhteiselle business-illalliselle. Virkeä, fressi johtaja, aika hienoa eikö? Oli kuulemma ollut loistava olo. Uni tuli varmasti paremmin.

8. Jääkaappi autoon

Mulla ei ole, onko sulla? Yhdellä asiakkaallani, Arilla, on. Hän viettää autossa kaiket päivät. Heittää sinne aamulla kaikki päivän eväät: salaatit, rahkat ja juomat. Hän on hemmo, joka muuten pitää itsestään hyvää huolta vaikka on vaativassa esimies- ja myyntityössä. Minusta siis minijääkaappi autossa kuulostaa toimivalta jutulta.

9. Hälytys välipaloille

Kuulen usein, että elimistö ei anna signaalia nälästä ja siksi ei tule syötyä tasaisin väliajoin. Sitten illalla työpäivän jälkeen syödään jopa kaapinovetkin, kun on niin kova nälkä. Jos näläntunnetta ei tule, niin se on merkki hidastuneesta aineenvaihdunnasta. Paino alkaa kertymään jos hidastunutta aineenvaihduntaa pidetään yllä. Silloin toimivaksi ratkaisuksi on ilmentynyt herätyskello. Olemme muutamalle asiakkalle asettanut sen ja muutamassa viikossa elimistö pyytääkin jo energiaa. Toimii kuulemma. Laitoimme sen piippaamaan aina klo 14.00 välipalan aikaan. Ja saimme aineenvaihdunnan taas pelaamaan.

10. Palaveripulla on niin out!

Ole trendikäs, äläkä tarjoa pullaa. Yllätyksekseni välillä näen palaveripullia vieläkin. Siis vielä tänäkin päivänä, vaikka eletään jo 2010-lukua ja maailma on täynnä monenlaista hyvää ja terveellistä. Jos smoothien tilaaminen palaveriin tökkii, niin tilaa täytetty kasvis-kinkku-ruisleipä. Jos haluat olla muodikas, niin valitse tarjottavaksi luonnonmukaista tarjottavaa eli kasviksia ja hedelmiä sisältämiä tuotteita. Marjat ovat myös kova juttu, olen saanut paljon positiivista huomiota, kun tarjoan torilta ostetut tuoreet mansikat välipalana.

Henna Kautto

IWELLOn toimitusjohtaja

henna@31.217.192.81, puh. +358 50 572 1121

Kirjoittajana IWELLOn yrittäjä, toimitusjohtaja Henna Kautto. Hänen työnsä sisältää matkustamista ja todella rytmitettyä aikataulua. Työpäivien jälkeen kotona odottaa perhe: kaksi pientä lasta ja puoliso. Terveellisiä valintoja Henna tarvitsee paljon, jotta selkäkivut ja migreeni pysyvät aisoissa. Hennalla on alan kokemusta 21-vuotta ja erityisesti kokemusta esimies- ja asiantuntija työssä olevien valmentamisesta, sillä IWELLO on erikoistunut ”vaikeimpien tapauksien” valmentamiseen.

IWELLO Oy on työhyvinvoinnin strategiseen johtamiseen ja yksilöiden kokonaisvaltaisiin hyvinvointipalveluihin keskittyvä asiantuntijayritys. Valmennamme ihmiset hyvinvoiviksi niin fyysisesti kuin psyykkisesti. Valmentajatiimimme koostuu alan kovimmista valmentajista. Valmentajatiimissämme on 95 vuotta valmennuskokemusta. Lisää meistä: www.iwello.fi

IWELLO on työhyvinvoinnin valmennustalo. Teemme henkilöistä energisiä ja hyvinvoivia. Ja sivutuotteena syntyy tuloksekas organisaatio.