Lepo lomalla!
Puiden hiirenkorvat lupaavat, että lomakausi on aivan kulman takana. Loma on ihana ja rentouttava hengähdyshetki arjesta – vai onko sittenkään? Viime vuosina loman merkitystä työhyvinvoinnille on tutkittu paljon ja tulokset ovat olleet ristiriitaisia. Onko lomasta hyötyä, ja jos on, kuinka pitkäksi aikaa? Entä millainen loma on oikeasti palauttava? IWELLO paljastaa.
Ihana kamala loma
Tutkimukset osoittavat, että loman pitäminen on hyväksi. Tietäähän sen itsekin; lomalla saa rentoutua, tehdä sitä, mitä huvittaa ja elää ilman jatkuvaa kelloon katsomista. Lomalla on vapaa.
Toisaalta lomalla voi olla myös varjonsa. Eräs insinööri tunnusti kadottavansa rytmin, kuten nukkumaanmeno- ja ruokailuajat elämästään loman aikana. Myös hyvinvointivalinnoista on helppoa lipsua arkirytmin unohtuessa. Toisten mielestä onkin helpottavaa palata hektisen tai uuvuttavan loman jälkeen turvalliseen arkirytmiin.
”Jokaiselle lomakaan ei ole auvoa. Ongelmat saattavat liittyä työhön tai elämäntilanteeseen. Jos lomasta viikko tai pari kuluu työstressistä palautumiseen ja jo viikkoa ennen työn alkua alkaa ahdistaa, on syytä pohtia, mikä on pielessä ja ryhtyä tuumasta toimeen ongelmien ratkaisemiseksi. Yhtä kaikki, jos loman jälkeen on uupunut ja allapäin, on aihetta analysoida taustat ja ottaa opiksi.” (Rauramo 2016, luettu 26.5.2017)
Lomalla palautuminen ja palautumisen merkitys
Loma tekee tutkitusti hyvää luovuudelle, tuottavuudelle, tehokkuudelle ja hyvinvoinnille. Loman aikana esimerkiksi stressitaso, elimistön kortisolitasot sekä verenpaine laskevat. Niin mieli kuin kehokin rentoutuvat ja elämään tuntuu tulevan lisää tilaa.
”Hyvin palautuneet työntekijät ovat työssään tyytyväisempiä, sitoutuneempia ja oma-aloitteisempia sekä oppivat paremmin uusia asioita.” (Joutsenniemi 2015, luettu 26.5.2017)
Loman jälkeen aivot ovat vetreät ja vastaanottavaiset. Ajattelu saa uusia ulottuvuuksia ja tuttuja työasioita on helpompaa katsoa uusista näkökulmista. Tällöin työn ja työyhteisön kehittäminen tulevat mahdollisiksi.
Millaisen loman pitäisit?
Lomalla palautuminen alkaa, kun työt häviävät mielestä. Jos oman loman pituuteen on mahdollista vaikuttaa, se kannattaa määritellä mielekkyyden ja tarpeen mukaan; sekä lyhyemmät lomapätkät (muutama päivä) että pitkä loma tuottavat samoja hyvinvointivaikutuksia. Kuitenkin jos kuormittumisen taso on arjen jäljiltä korkea ja lähellä uupumusta, keho ja mieli tarvitsevat enemmän aikaa palautumiseen. Sykkeen on ehdittävä tasaantua ja kortisolitasojen laskea.
Loman pituutta enemmän väliä on kuitenkin sillä, miten loman viettää. Pääsevätkö mieli ja keho palautumaan?
Loman hyvinvointivaikutukset eivät ole kovin pitkäkestoisia, jos töihin palataan ilman kunnollista palautumista. Esimerkiksi pienikin työnteko loman aikana haittaa tutkimusten mukaan palautumista (Joutsenniemi 2015, luettu 26.5.2017). Lomaan voi liittyä myös muita hyvinvointia ja palautumista haittaavia valintoja ja tekoja.
Näin palaudut lomalla: IWELLOn ohjeet palauttavan loman valmisteluun
Palauttavan loman valmistelu:
- Hoida keskeneräiset ja mielessä pyörivät asiat valmiiksi hyvissä ajoin ennen lomaa. Näin voit lomalla keskittyä olennaiseen: lomailuun.
- Priorisoi lomaa edeltävät tehtävät. Kun aikaa on vai rajallisesti, ei ole välttämättä realistista kuvitella ehtivänsä kaikkea. Mieti, mitkä ovat sellaisia asioita, jotka on hyvä viedä maaliin ennen lomaa. Voit pohtia asiaa myös kollegoidesi tai esimiehesi kanssa.
- Kirjaa ylös ne asiat, jotka jäävät loman jälkeen tehtäväksi. Kun asiat ovat muualla muistissa, sinun ei tarvitse antaa niiden kuormittaa itseäsi loman aikana.
- Pidä myös loman aikana muistiinpanovälineet ulottuvillasi. Heti, kun mieleesi tulee töihin liittyvä asia, kirjoita se ylös ja anna sen jäädä hautumaan alitajuntaan loman ajaksi.
- Mieti, mitä haluat lomalta. Liian tarkkojen suunnitelmien ja aikataulujen tekeminen voi haitata lomalla palautumista, mutta kevyt suunnittelu tuo lomaan ryhtiä ja mielekkyyttä.
Lomasta on hyötyä hyvinvoinnille ja työssä jaksamiselle, kun muistaa huolehtia riittävästä palautumisesta. IWELLOn asiantuntijat ovat perehtyneet palautumiseen stressinhallintaan. Me tiedämme, mitä palautuminen tarkoittaa ja miten sitä voidaan edistää niin pienillä kuin isoillakin teoilla.
Olemme koonneet tietomme kattavaksi, hyödylliseksi ja helposti lähestyttäväksi paketiksi nettivalmennuksen muodossa. Viisi viikkoa kestävä valmennus auttaa sinua jättämään työt, asettumaan lomamoodiin ja tekemään lomastasi oikeasti kehoa ja mieltä palauttavan. Valmennus tulee myyntiin kesäkuussa 2017!
Sisällöntuottaja ja valmentaja, IWELLO Oy
merianna@31.217.192.81, 0458027000
Merianna ihmettelee loman hyvinvointivaikutusten lyhytkestoisuutta ja on koonnut vaikutusten pidentämistä tukevan IWELLOn palauttavan nettivalmennuksen. Hän harjoittelee tällä hetkellä palautumista edistävien tekojen lisäämistä jokaiseen päiväänsä.
Lähteet:
- Joutsenniemi, A. 2015. Lomalle lompsis! Akavan erityisalojen verkkolehti 2/2015. http://www.yhteenveto.fi/yhteenveto/artikkelit/2015/2/lomalle-lompsis!
- Rauramo, P. 2016. Loma loppui, entä voimavarat? Työturvallisuuskeskuksen blogi. https://ttk.fi/blogi?5114_a=comment&5114_m=6015&5114_o=8
- Työturvallisuuskeskus. Hyvän loman eväät. https://sykettatyohon.fi/fi/teemat/hyvan-loman-evaat
How to do enjoyable holiday? Holiday time can be either relaxing and lovely time to enjoy summer time – or it can be wearing and hardly scheduled. If you really want to go back to work full of energy, don’t try to perform your holiday. Try to enjoy and add some restorative things to your days instead. Leave work to the workplace! IWELLO’s new online coaching program teaches you how to do it!